Bier proeven in Bergen en omgeving

Door Silke op zondag 5 januari 2020.

Sinds ongeveer 2005 is de trend ontstaan om bewuster te eten en te drinken. Er is hiermee steeds meer vraag ontstaan naar ambachtelijke producten van goede kwaliteit, het liefst lokaal geproduceerd.

Ook voor het drinken van bier is deze trend te zien. Bierdrinker kiezen steeds vaker voor een speciaal biertje in plaats van gewone pils. Uit het jaarlijks terugkerende Nationaal Bieronderzoek van Nederlandse Brouwers blijkt dat vier op de vijf bierdrinkers weleens speciaal bier drinkt.

Vooral kleine brouwerijen hebben baat bij die stijgende populariteit van speciaal bier. Volgens cijfers van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur waren er 675 brouwerijen in 2018. In 2005 waren dat er nog maar 91.

Genieten van een biertje in de omgeving van Buiten Bergen

Bent u ook liefhebber van een speciaal biertje en binnenkort op vakantie in een van de buitenhuizen op park Buiten Bergen? Of wilt u gewoon eens kennismaken met de lokaal gebrouwen biertjes in de omgeving van Buiten Bergen. Dan hebben wij een paar mooie tips voor u!

Biermuseum Alkmaar
Het Nationaal Biermuseum De Boom is gevestigd in het historische pand van voormalig brouwerij De Boom, vlak naast de wereldberoemde kaasmarkt van Alkmaar. In het museum krijgt u het verhaal over 200 jaar brouwgeschiedenis aan de hand van een tentoonstelling met gereedschappen, machines, films, bierflesjes, glazen en reclamemateriaal. Na afloop van het bezoek aan het Nationaal Biermuseum kunt u van een goed glas bier genieten in Proeflokaal De Boom, dat in hetzelfde pand gevestigd is. Het café serveert 9 speciaal bieren op de tap en ruim 80 op fles. Als daar uw favoriete speciaal biertje niet tussen zit... In de zomermaanden ligt er een dekschuit met een gezellig terras aangemeerd.

Egmonds abdijbier
In Egmond aan de Hoef ligt de Sint-Adelbertabdij op een mooie plek aan de rand van de duinen. De 8 verschillende Sint Adelberti bieren van Brouwerij Egmond worden hier ambachtelijk gebrouwen met granen van biologische teelt. Elke vrijdag, zaterdag en zondag wordt er in de middag een rondleiding door de brouwerij gegeven. De rondleiding leidt langs alle processen in de brouwerij, zoals het brouwhuis, de bottellijn en de warmtekamer. Na afloop kunt u genieten van hun bieren in het Proeflokaal. U bent hier ook welkom als u gewoon een mooi Adelberti bier wil drinken met uitzicht op de brouwrij.

Bier uit Bergen
Bergenaren Piet Tirion en Pieter van Doorn zijn eigenaren van brouwerij De Goede & De Stoute. In december 2018 brengen ze hun eerste bier ‘Vuurzee’ kleinschalig op de markt. Het is een bier waarin o.a. Pinot noir druiven zijn verwerkt. Ze noemen het een ‘’licht mousserend Vonkelbier met een fruitige afdronk’’. Voorlopig nog verkrijgbaar op een beperkt aantal locaties waaronder restaurant Stiel in Schagen.
Meer informatie: degoedeendestoute.nl

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Musea en galerieën in Bergen

Door Silke op donderdag 14 januari 2016.
Categorieën:Cultuur

Aan het begin van de vorige eeuw vestigden zich een groot aantal kunstenaars in Bergen. De schilders uit Bergen vormden een eigen kunststroming: de Bergensche School. Kunst van de Bergensche School heeft een expressionistische stijl, kubistische invloeden en veel donkere tinten. Bergen is tot de dag van vandaag een echt kunstenaarsdorp waar schrijvers, schilders, beeldhouwers én liefhebbers van kunst zich thuis voelen.

Lees verder >

Stranden in de kop van Noord-Holland

Vakantie in het noorden van Noord-Holland. Dat betekent vakantie in het deel van Nederland dat alles te bieden heeft waarom ons land bekend staat in de wereld. Polders, molens, dijken, historische dorpen en steden en … misschien wel de mooiste duingebieden en stranden van ons land.
 

Lees verder >

Leuke uitjes Noord Holland

Door Silke op woensdag 6 juli 2016.

Vakantiepark Buiten Bergen ligt tussen Bergen en Schoorl, aan de rand van het Noord Hollands duinreservaat. Je zult genieten van de rust, de groene omgeving, de duinen, het strand en de gezellige centra van Bergen en Schoorl.

Lees verder >