Breedste strand van Noord Holland

Op de fiets rijdt u vanaf het park in korte tijd door de duinen naar het strand van Schoorl. Maar wilt u een dagje het breedste strand van Noord Holland verkennen? Neem dan de auto richting Schagen.

Zo’n 25 km ten noorden van Buiten Bergen ligt namelijk het breedste strand van de provincie Noord Holland. Het strand van Groote Keeten is schoon, groot, breed en rustig. Een strand zoals een strand moet zijn. Zelfs op een warme zomerdag kun je hier nog een rustig plekje vinden waar je ongestoord kan genieten van de zee, het strand en de zon.

Genieten in Groote Keeten

Het dorpje Groote Keeten behoort tot de regio West Friesland en hoort bij de gemeente Schagen. Groôte Keete, zoals ze hier zeggen heeft maar 300 inwoners, maar heeft goedE voorzieningen voor bezoekers zoals een aantal prima restaurants met zonovergoten terrassen en een overdekt zwembad. Ook is er in het dorp een genaamd "De Booghgaard". Groote Keeten is landelijk bekend vanwege de "Miss-Callantsoog verkiezing" die al zo’n 30 jaar wordt gehouden.

Geschiedenis van Groote Keeten

Op de plek waar Groote Keeten ligt was ooit het eiland ’t Oghe. Rond 1600 werden rond het eiland, en bijna tot aan Den Helder, dijken gebouwd. Daarmee groeide de bebouwing tot een echt dorp en rond 1610 werd een raadhuis gebouwd met de naam de ‘’bekwame keet’’. Zo kreeg het dorp haar naam. In het fraaie duingebied van Groote Keeten zijn nog restanten van het oude eiland 't Oghe te zien.