Een dagje naar Alkmaar!

Ben je toe aan een beetje afwisseling na een paar dagen zee en strand? Maak eens een citytrip in Noord-Holland! Naast Amsterdam zijn er nog vele andere leuke steden om te bezoeken. Alkmaar bijvoorbeeld! Vanuit Buiten Bergen is Alkmaar slechts een kwartiertje rijden, en het is een erg leuke plaats om eens een dagje door te brengen als je bij ons verblijft.

Met zo’n 100.000 inwoners is Alkmaar de grootste stad in de omgeving van Buiten Bergen. Het is een enorm sfeervolle plek, met haar vele grachten, hofjes en natuurlijk de beroemde kaasmarkt. De ideale plek voor een dagje uit met het hele gezin! Lijkt jou dit wel wat, maar heb je niet echt een idee wat je er allemaal kan doen? Geen zorgen! Wij hebben de hoogtepunten voor je op een rijtje gezet. Dus als jij een bezoek aan Alkmaar op de planning hebt staan, lees dan vooral verder!

Wandel (of vaar!) langs de schilderachtige grachten

De Oudegracht, de Lindegracht, Voordam, het Verdronkenoord en het Luttik Oudorp. Net als Amsterdam barst het centrum van Alkmaar van de grachten, vaartjes en kades. Ze lijken soms net uit een 17e eeuws schilderij te komen! Je kan natuurlijk lekker flaneren langs de grachten, maar het is ook hartstikke leuk om de stad vanaf het water te verkennen. Huur zelf een sloepje en ‘cruise’ op je gemak langs de oude panden op de kades. Voor sportievelingen is er ook de mogelijkheid om te ‘suppen’: je staat op een (surf)board en beweegt je voort via een lange peddel. Het is een leuke groepsactiviteit en workout in één!

Leer de geschiedenis van Alkmaar

De binnenstad van Alkmaar is één groot monument. Van de oude grachten tot de rijk versierde grachtenpanden, en van het Huis met de Kogel tot De Molen van Piet. Allemaal vertellen ze hun eigen verhaal. In totaal zijn er meer dan 400 monumenten te vinden in de stad. Het is het makkelijkst om ze te voet bij langs te gaan. Laat je verrassen door de pracht van de historische binnenstad. Zo kom je langs de oude stadswallen, waar de Spanjaarden in de 16e eeuw werden tegengehouden, langs de rosse buurt en natuurlijk langs het hart van de Nederlandse kaas traditie: het Waagplein, waar jaarlijks de wereldberoemde kaasmarkt wordt gehouden.

Ontdek de verborgen hofjes

Een wandeling langs de vele verborgen hofjes mag zeker niet ontbreken als je Alkmaar bezoekt. Dit zijn historische binnentuinen waar kleine huisjes omheen zijn gebouwd. De meeste zijn nog steeds bewoond en het zijn oases van rust en stilte, midden in de stad. In het centrum liggen maar liefst acht van deze hofjes verscholen achter oude poorten en versierde gevels. Het Provenhuis van Margareta, of het ‘Hofje van Splinter’, is het meest bekend. De stichtster, Margareta van Splinter, besloot dat het hofje alleen bedoeld was voor ongehuwde en kinderloze vrouwen die tot armoede waren vervallen. Het hofje is al sinds 1648 bewoond en ook nu nog wonen er nog alleen maar vrouwen. Een andere bekende binnentuin is het Hofje van Sonoy. Hier was vroeger het Sint Maria Magdalenaklooster gevestigd, maar tegenwoordig is er een gezellig terras en zijn er verschillende leuke winkeltjes te vinden.

Bezoek de wereldberoemde kaasmarkt

Wat is meer typisch Nederlands dan een kaasmarkt? Verschillende Hollandse steden hebben hun eigen kaasmarkt, zoals Gouda en Edam, maar die van Alkmaar is het beroemdste van allemaal. Het is de oudste en de grootste van ons land en wordt jaarlijks door duizenden bezoekers vanuit de hele wereld bijgewoond. De markt wordt al sinds de 16e eeuw op het Waagplein georganiseerd. Op een gegeven moment werd het zo’n populaire attractie dat huizen rondom de Waag gesloopt moesten worden, om meer plek te kunnen bieden aan al het publiek dat kwam kijken. Het is dan ook een bijzonder schouwspel om de mannen en vrouwen van het Kaasdragersgilde met wielen kaas te zien sjouwen, en een must-see voor iedereen die Alkmaar bezoekt! Vergeet ook niet om een bezoekje te brengen aan het Hollands Kaasmuseum. Hier leer je meer over de geschiedenis en tradities van dit bijzondere gilde!

Lijkt het jou leuk om een dagje naar Alkmaar te gaan, maar ben je nog op zoek naar een accommodatie in de omgeving? Kijk dan eens rond op onze website! Vakantiepark Buiten Bergen ligt op slechts 10 kilometer van Alkmaar en slechts 5 kilometer bij zee vandaan. Hiermee vormt het de perfecte uitvalsbasis voor zowel een citytrip als een stranddag! Klinkt dat niet ideaal? Bekijk hier dan ons aanbod!

Beschikbare vakantiewoningen