Levenskunst van Aat Veldhoen in Museum Kranenburgh

Aat Veldhoen overleed op 9 december 2018 op 84-jarige leeftijd in zijn geboortestad Amsterdam. Veldhoen is een kunstschilder, fotograaf en graficus. Hij leerde het vak van zijn vader, kunstenaar Arie Veldhoen. Aat Veldhoen specialiseerde zich in het tekenen van zelfportretten, naakte vrouwen en landschappen. In de jaren ’50 van de vorige eeuw kocht hij een etspers, maakte tekeningen op offsetplaten en ging deze tekeningen in grote oplages drukken. Hij noemde zijn kunst ‘’volksgrafiek’’ en reed met een bakfiets vol prenten door Amsterdam waar hij zijn werk voor 3 gulden per tekening verkocht.

Aat Veldhoen heeft acht kinderen uit drie huwelijken. Vanaf 1997 tot zijn overlijden was hij samen met politica Hedy d’Ancona. Tot aan het eind van zijn leven werkte hij door aan zijn veelzijdige oeuvre.

Aat Veldhoen in Bergen

Vanaf 1 december 2019 t/m 13 april 2020 toont Museum Kranenburgh in Bergen een uitgebreide selectie van zijn werk onder de titel 'Levenskunst'. De tentoonstelling is zorgvuldig samengesteld door fotograaf en gastcurator Koos Breukel in samenwerking met Venus Veldhoen, fotografe én dochter van Aat Veldhoen.

Lust, geboorte, ziekte, verval en de dood

De werken van Aat Veldhoen zijn krachtig en kleurrijk. Ze gaan over dood, geboorte, lust, angst, liefde… kortom het leven zelf. Het werk dat in Bergen te zien is, is o.a. afkomstig uit het Rembrandthuis, het Rijks- en het Stedelijk museum, bedrijfs- en privécollecties. De grootste verrassing van de tentoonstelling zijn de polaroidfoto’s uit de periode 1965-1975, die vlak voor de dood van Aat Veldhoen door het Rijksmuseum zijn aangekocht. Deze foto’s zijn nooit eerder te zien geweest.

De tentoonstelling is niet chronologisch ingedeeld, maar is enigszins gegroepeerd naar de perioden waarin hij met achtereenvolgens met Lotje Ruting, Kabul Mohamed (de moeder van Venus), Cristi Kluivers en Hedy d’Ancona samenleefde. Op de tentoonstelling is niet alleen werk te zien van Veldhoen, maar ook foto’s van Venus Veldhoen en een film over Lotje Ruting, de eerste vrouw van Veldhoen, gemaakt door zoon Martijn. Ook van andere fotografen als Maarten Corbijn en Pieter Boersma is werk te zien, net als een film van Kees Hin, die Veldhoen een paar jaar voor diens dood volgde tijdens zijn werk.

Kranenburgh, culturele buitenplaats in Bergen

Het Huis Kranenburgh, dat sinds 1952 eigendom is van de gemeente Bergen, ligt op fietsafstand van vakantiepark Buiten Bergen en is sinds 1993 een museum. Het museum heeft een vaste collectie van kunstwerken van schilders van de Bergense School en van kunstenaars verbonden met de groep Cobra. Naast de vaste collectie zijn in museum Kranenburgh regelmatig belangrijke tentoonstellingen te zien.