Meidenmarkt in Schoorl

 

Schoorl ligt - net als Bergen - een kwartiertje fietsen van vakantiepark Buiten Bergen. Het dorp Schoorl is al zeker duizend jaar oud. Rond het jaar 1000 stond het bekend als Scoronlo. In de 14e eeuw veranderde de naam in Scorle en aan het eind van de 17e eeuw werd het Schoorel genoemd dat langzaam werd verbasterd tot het huidige Schoorl.

Men vermoedt dat de naam afkomstig is van het Engelse woord 'shore' (kust) en het Oudhollandse woord 'lo', dat bos betekent.

Schoorl heeft door de eeuwen heen - net als Bergen - altijd dichters, schrijvers en kunstschilders aangetrokken. De prachtige natuur van natuurpark De Schoorlse Duinen was ongetwijfeld een belangrijke inspiratiebron voor veel kunstenaars.

Traditie met Pinksteren

Schoorl is een dorp vol tradities. Een van de meest markante is ongetwijfeld de Meidenmarkt die jaarlijks op Tweede Pinksterdag wordt gehouden. Op die dag verzamelen zich jonge meiden op het klimduin, het hoogste duin van Noord-Holland. Vanaf het duin flirten zij met toegestroomde jonge mannen die op hun beurt proberen indruk te maken op de meiden. Met een beetje geluk regelt een jongen tijdens de Meidenmarkt een leuke afspraak!

De Schoorlse meidenmarkt wordt al genoemd in verhalen van Janus van Schagen uit 1573. Hij verhaalde van "boertjes, spinsters en snollen die van het Hooge Duyn afrollen". Blijkbaar gebeurde het in die tijd dat een ontmoeting op de Meidenmarkt uitmondde in een huwelijk!

Verblijft u met Pinksteren in een vakantiehuis op Buiten Bergen? Komt u dan ook even kijken op de eeuwenoude Meidenmarkt van Schoorl?