Met de nachtwaker van de Schoorlse Duinen op ontdekkingstocht in de nacht

Door Robert op donderdag 31 maart 2016.

In januari 2014 zijn wij het verjaardagsfeestje gaan vieren van onze oudste dochter in ons vakantiehuis Buiten Bergen 21, Bergen / Schoorl.

Zij had 10 vriendinnetjes uitgenodigd om een nachtje te gaan slapen in ons vakantie huis, Villa Sonnenschein in Buiten Bergen. Om de avond wat meer speciaal te maken bedacht mijn dochter dat het leuk zou zijn om n nachtwandeling te gaan maken door het bos/duinen. Top idee dacht ik, maar wellicht een nog leuker idee om dit onder begeleiding van een boswachter/nachtwaker te doen. Dus ik neem contact op met Staatsbosbeheer en verkrijg het mobilenummer van Boswachter Suzanne. Een jonge boswachter die direct begreep wat wij zochten. Goed idee, zo afgesproken, dus op de zaterdagavond om 21.00 verzamelen bij de startplaats van de mountainbike track, in het bos, ongeveer 5 minuten wandelen vanaf ons vakantiehuis.   

In de grote tuin van ons vakantiehuis maken we een buitenvuur, het is een helder en koude avond, en eten met z'n allen een kop soep en Zwitserse kaasfondue?.

Dan om 20.45, 10 meiden, giechelend naar de afgesproken plek. Daar is niemand te zien, dus verder wat omhoog klimmen en plotseling zien we een heel klein lampje branden, wat iemand met een grote kap op het hoofd in de hand houd. Stilte?.aandacht?.. We worden welkom geheten door Suzanne en de ''stilte tocht'', het contact maken met de nacht en het bos, gaat beginnen. Het zijn pubers maar de aandacht is er, het gegiechel verstomd en de spanning is tastbaar! We wandelen dieper en dieper het bos is, het is donker, soms wat maan, de duinen op, snuiven de koude lucht, ruiken de dennen en ''luisteren'' naar de nacht. We horen de nachtuil en de lichte sneeuw kraakt onder de schoenen. Dit is pas echt ''contact hebben met de natuur'', met ''de nacht'' en bijna kan je aanraken?.

Na ruim 2 uur, lopen we met alle verhalen en opgewonden door de nacht weer terug naar ons huisje, warme chocolade melk, onder het zon zeil wat we hebben uitgespannen, en de vuurpot weer opgestookt proberen we bij te warmen met fleecjes en dicht bij elkaar. Iedereen is onder de indruk van deze waanzinnige avond wandeling. De griezelverhalen komen automatisch naar boven een voor een?..

Mijn dochter blij en vol trots.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Bijzondere bioscoop in Bergen

Meidenmarkt in Schoorl

Door Silke op vrijdag 26 mei 2017.

 

Schoorl ligt - net als Bergen - een kwartiertje fietsen van vakantiepark Buiten Bergen. Het dorp Schoorl is al zeker duizend jaar oud. Rond het jaar 1000 stond het bekend als Scoronlo. In de 14e eeuw veranderde de naam in Scorle en aan het eind van de 17e eeuw werd het Schoorel genoemd dat langzaam werd verbasterd tot het huidige Schoorl.

Lees verder >

Groet uit Schoorl Run

Door Silke op dinsdag 24 september 2019.

Hardlopen is populair. Naar schatting lopen in ons land meer dan 2,4 miljoen mensen regelmatig een rondje, al dan niet in georganiseerd verband.

Het strand- en duingebied langs de Hollandse kust is een populair gebied om hard te lopen. Met de geur van de zee, de geluiden van de golven en een stevige wind tegen is hardlopen aan de kust afzien en genieten tegelijk.

Lees verder >