Met de nachtwaker van de Schoorlse Duinen op ontdekkingstocht in de nacht

In januari 2014 zijn wij het verjaardagsfeestje gaan vieren van onze oudste dochter in ons vakantiehuis Buiten Bergen 21, Bergen / Schoorl.

Zij had 10 vriendinnetjes uitgenodigd om een nachtje te gaan slapen in ons vakantie huis, Villa Sonnenschein in Buiten Bergen. Om de avond wat meer speciaal te maken bedacht mijn dochter dat het leuk zou zijn om n nachtwandeling te gaan maken door het bos/duinen. Top idee dacht ik, maar wellicht een nog leuker idee om dit onder begeleiding van een boswachter/nachtwaker te doen. Dus ik neem contact op met Staatsbosbeheer en verkrijg het mobilenummer van Boswachter Suzanne. Een jonge boswachter die direct begreep wat wij zochten. Goed idee, zo afgesproken, dus op de zaterdagavond om 21.00 verzamelen bij de startplaats van de mountainbike track, in het bos, ongeveer 5 minuten wandelen vanaf ons vakantiehuis.   

In de grote tuin van ons vakantiehuis maken we een buitenvuur, het is een helder en koude avond, en eten met z'n allen een kop soep en Zwitserse kaasfondue….

Dan om 20.45, 10 meiden, giechelend naar de afgesproken plek. Daar is niemand te zien, dus verder wat omhoog klimmen en plotseling zien we een heel klein lampje branden, wat iemand met een grote kap op het hoofd in de hand houd. Stilte….aandacht….. We worden welkom geheten door Suzanne en de ''stilte tocht'', het contact maken met de nacht en het bos, gaat beginnen. Het zijn pubers maar de aandacht is er, het gegiechel verstomd en de spanning is tastbaar! We wandelen dieper en dieper het bos is, het is donker, soms wat maan, de duinen op, snuiven de koude lucht, ruiken de dennen en ''luisteren'' naar de nacht. We horen de nachtuil en de lichte sneeuw kraakt onder de schoenen. Dit is pas echt ''contact hebben met de natuur'', met ''de nacht'' en bijna kan je aanraken….

Na ruim 2 uur, lopen we met alle verhalen en opgewonden door de nacht weer terug naar ons huisje, warme chocolade melk, onder het zon zeil wat we hebben uitgespannen, en de vuurpot weer opgestookt proberen we bij te warmen met fleecjes en dicht bij elkaar. Iedereen is onder de indruk van deze waanzinnige avond wandeling. De griezelverhalen komen automatisch naar boven een voor een…..

Mijn dochter blij en vol trots.