Picasso in Alkmaar

Picasso verbleef in de zomer van 1905 een aantal weken in Noord-Holland. Hij verbleef in Schoorl en Schoorldam en maakte o.a. uitstapjes naar de kaasmarkt van Alkmaar en hij bestudeerde verschillende windmolens in de regio. Hij legde zijn observaties vast in zijn schetsboeken en hij schilderde met dekkende waterverf een aantal boerenmeisjes.

Tentoonstelling in het Stedelijk Museum

Zijn ‘’Hollandse werk’’ is nooit in Nederlands te zien geweest. Heel bijzonder is het dus dat de schilderijen ‘’La belle Hollandaise’’ en ‘’Les trois Hollandaises’’ tijdelijk het Centre Pompidou in Parijs en de Queensland Art Gallery in Brisbane verlaten en vanaf 7 juni tot en met 28 augustus in het Stedelijk Museum in het centrum van Alkmaar te zien zijn.  Ook twee schetsboeken die normaal te zien zijn in het Musée Picasso in Parijs worden deze zomer in Alkmaar tentoongesteld.        

Stoeltje van Picasso

Naast de kostbare kunstwerken kunt u bij de kleine tentoonstelling ook een aantal foto’s en brieven bekijken die herinneren aan de tijd dat Picasso in het Noord-Hollandse duingebied zijn vakantie doorbracht. In een van de brieven spreekt Picasso over ‘’onvergetelijke herinneringen’’…

Heel bijzonder is het stoeltje dat tijdens de tentoonstelling te zien zal zijn. Het is een houten stoel zonder armleuningen waar Picasso naar verluidt op heeft gewerkt tijdens zijn verblijf in Schoorl en Alkmaar in de zomer van 1905.

Genieten in de duinen van Schoorl

Alkmaar ligt op minder dan 10 km fietsen van ons park Buiten Bergen. U kunt uw bezoek aan deze gezellige, historische stad deze zomer dus combineren met het bezoek aan een unieke tentoonstelling.