Ruïnekerk in Bergen

Als u een huis heeft gehuurd op vakantiepark Buiten Bergen, zult u zeker een bezoek brengen aan het mooie dorp Bergen, op fietsafstand van ons park.

Als u door het gezellige centrum wandelt, komt u een bijzonder gebouw tegen. Midden op een grasveld en omringd door oude bomen ziet u een grote ruïne staan. Bij nadere beschouwing blijkt dat de grote bakstenen ruïnemuren overgaan in een echt kerkgebouw. U hebt de Bergense Ruïnekerk ontdekt.

Geschiedenis van de Ruïnekerk

De Ruïnekerk werd oorspronkelijk in de 15e eeuw gebouwd. In 1574, tijdens de Tachtigjarige oorlog, werd de kerk geplunderd en grotendeels afgebrand. Aan het eind van de 16e eeuw werd de kerk weer voor een deel herbouwd en in gebruik genomen door de protestanten.

Op 19 september 1799 werd er rond de kerk tijdens de Slag bij Bergen hard gevochten. In de muren van de kerk ziet u nog altijd de vele kogelgaten en –inslagen. De Ruïnekerk werd eind jaren ’50 van de vorige eeuw grondig verbouwd. Zo kreeg de kerk een houten portaal. In 1970 werd de antieke kerkklok vervangen door een carillon, bestaande uit 26 klokken.

Centrale rol in Bergen

De Ruïnekerk speelt een centrale rol tijdens de vele evenementen die in Bergen worden georganiseerd. De sfeer van festivals als Bourgondische Bergen, de Kerstmarkt en de Kunst tiendaagse is extra feestelijk door het historische decor van de verlichte kerk. U kunt ook regelmatig rondkijken in de eeuwenoude Ruïnekerk. Op een aantal dagen worden rondleidingen gegeven.

Zomer evenementen in en rond de Ruïnekerk

Lichtjesavond
De traditie van Lichtjesavond in Bergen is al ontstaan in 1926. Veel huizen, winkels, cafés en tuinen zijn op deze avond in augustus uitsluitend met kaarsen verlicht. De Ruïnekerk doet uiteraard mee.

Holland Music Sessions
Het gebouw van de kerk staat bekend om de goede akoestiek. Geniet tijdens de zomervakantie van klassieke muziek, uitgevoerd door internationale talenten tijdens de Holland Music Sessions.

Kunstmarkt
Bergen staat bekend als kunstenaarsdorp. Rond de Ruïnekerk wordt iedere donderdagavond in juli en augustus een gezellige kunstmarkt gehouden.