SchoK in Schoorl

De omgeving van de vakantiehuizen op Vakantiepark Buiten Bergen heeft al sinds het begin van de 19e eeuw een bijzondere aantrekkingskracht gehad op kunstenaars. Schrijvers, dichters, schilders en beeldhouwers werden aangetrokken door de zee, de mooie natuur van de duinen en de prachtige huizen in de dorpen Bergen en Schoorl. Nog altijd laten hedendaagse kunstenaars zich inspireren door zee, duin en bossen, en hebben zich hier tijdelijk of permanent gevestigd.

Bergense School

Aan het begin van de 20e eeuw in de omgeving van Bergen ‘De Bergense School’ ontstaan. Een groep schilders die in en rond Bergen werkten, werden sterk beïnvloed door het expressionisme van de Franse schilder Henri Le Fauconnier. In Museum Kranenburgh in Bergen is veel werk van schilders van De Bergense School te zien.

Beroemd is de Bergense Kunst10daagse die jaarlijks in oktober wordt gehouden. Bezoekers hebben toegang tot de huizen en ateliers van hedendaagse Bergense kunstenaars. In Bergen aan Zee worden in de zomer gezellige kunstmarkten op de Boulevard georganiseerd.

Kunst in Schoorl

Ook het nabijgelegen Schoorl laat op kunstzinnig gebied graag van zich horen. Tussen 1997 en 2006 werd jaarlijks het festival Schoorlse Kunsten (afgekort SchoK) georganiseerd. Meer dan honderd kunstenaars presenteerden zich met uiteenlopende projecten in verschillende disciplines.

Vanaf 2006 werd SchoK een tweejaarlijks kunstfeest. Dit jaar is weer een editie van de 'SchoK biënnale' gepland. Van 13 tot en met 16 juni 2019 kunnen kunstliefhebbers op meer dan 20 locaties in het dorp genieten van het werk van ruim 100 kunstenaars.

Programma van SchoK

Tijdens dit lange cultuur weekend kunt u zich laten inspireren door beeldende kunst, theater, film, dans, muziek, literatuur en poëzie.  Zo zijn er foto’s van gewone mannen als engel, een vlag van prikkeldraad, flash mob optredens in oude fanfare kledij, een dichter die wordt begeleid door een contrabas en nog veel meer unieke evenementen. Het definitieve programma is vanaf half mei te vinden op www.schoorlsekunsten.nl

Verblijft u dat weekend in een vakantiehuis op Buiten Bergen? Geniet dan in Schoorl van beeldende kunst, theater, film, dans, muziek, literatuur en poëzie. Alles is gratis toegankelijk.