SchoK in Schoorl

Door Silke op donderdag 2 mei 2019.

De omgeving van de vakantiehuizen op Vakantiepark Buiten Bergen heeft al sinds het begin van de 19e eeuw een bijzondere aantrekkingskracht gehad op kunstenaars. Schrijvers, dichters, schilders en beeldhouwers werden aangetrokken door de zee, de mooie natuur van de duinen en de prachtige huizen in de dorpen Bergen en Schoorl. Nog altijd laten hedendaagse kunstenaars zich inspireren door zee, duin en bossen, en hebben zich hier tijdelijk of permanent gevestigd.

Bergense School

Aan het begin van de 20e eeuw in de omgeving van Bergen ‘De Bergense School’ ontstaan. Een groep schilders die in en rond Bergen werkten, werden sterk beïnvloed door het expressionisme van de Franse schilder Henri Le Fauconnier. In Museum Kranenburgh in Bergen is veel werk van schilders van De Bergense School te zien.

Beroemd is de Bergense Kunst10daagse die jaarlijks in oktober wordt gehouden. Bezoekers hebben toegang tot de huizen en ateliers van hedendaagse Bergense kunstenaars. In Bergen aan Zee worden in de zomer gezellige kunstmarkten op de Boulevard georganiseerd.

Kunst in Schoorl

Ook het nabijgelegen Schoorl laat op kunstzinnig gebied graag van zich horen. Tussen 1997 en 2006 werd jaarlijks het festival Schoorlse Kunsten (afgekort SchoK) georganiseerd. Meer dan honderd kunstenaars presenteerden zich met uiteenlopende projecten in verschillende disciplines.

Vanaf 2006 werd SchoK een tweejaarlijks kunstfeest. Dit jaar is weer een editie van de 'SchoK biënnale' gepland. Van 13 tot en met 16 juni 2019 kunnen kunstliefhebbers op meer dan 20 locaties in het dorp genieten van het werk van ruim 100 kunstenaars.

Programma van SchoK

Tijdens dit lange cultuur weekend kunt u zich laten inspireren door beeldende kunst, theater, film, dans, muziek, literatuur en poëzie.  Zo zijn er foto’s van gewone mannen als engel, een vlag van prikkeldraad, flash mob optredens in oude fanfare kledij, een dichter die wordt begeleid door een contrabas en nog veel meer unieke evenementen. Het definitieve programma is vanaf half mei te vinden op www.schoorlsekunsten.nl

Verblijft u dat weekend in een vakantiehuis op Buiten Bergen? Geniet dan in Schoorl van beeldende kunst, theater, film, dans, muziek, literatuur en poëzie. Alles is gratis toegankelijk.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Genieten in Schoorl, Groet en Camperduin

Door Silke op woensdag 30 januari 2019.

Als u vanaf vakantiepark Buiten Bergen rechts afslaat komt u op de weg naar Schoorl, Groet en Camperduin. Dit zijn drie met elkaar vervlochten dorpen, gelegen op het grensvlak van duinen en weilanden. De dorpen liggen als een lint aan de rand van het Nationale Park ‘De Schoolse Duinen’. Dit is het breedste duingebied van Nederland en heeft een oppervlakte van 1800 hectare. Er zijn in het gebied vele kilometers aan fiets- en wandelpaden. Heerlijk op te voet of op de fiets het duingebied te verkennen.

Lees verder >

Ruïnekerk in Bergen

Door Silke op dinsdag 8 augustus 2017.

Als u een huis heeft gehuurd op vakantiepark Buiten Bergen, zult u zeker een bezoek brengen aan het mooie dorp Bergen, op fietsafstand van ons park.

Als u door het gezellige centrum wandelt, komt u een bijzonder gebouw tegen. Midden op een grasveld en omringd door oude bomen ziet u een grote ruïne staan. Bij nadere beschouwing blijkt dat de grote bakstenen ruïnemuren overgaan in een echt kerkgebouw. U hebt de Bergense Ruïnekerk ontdekt.

Lees verder >

Vernieuwde website

Door Petra op donderdag 18 december 2014.
Categorieën:Nieuws

De website van Buiten Bergen is vernieuwd! De nieuwe website is overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. Naast een mooie, nieuwe frisse uitstraling, zit de website vol met praktische vernieuwingen om snel en gemakkelijk een mooi buitenhuis te boeken. 

De website is onder andere uitgebreid met een gebruiksvriendelijker boekingssysteem, praktische zoekfuncties, mooie foto’s en uitgebreide informatie over het vakantiehuis, het vakantiepark, de omgeving en activiteiten in de buurt.

Lees verder >