Wat is het schoonste strand van Nederland?

De verkiezing van het schoonste strand van Nederland werd in 2019 voor het vijftiende jaar gehouden. Katwijk is dit jaar gekozen tot het schoonste strand van Nederland. De stranden van Egmond, Bergen aan Zee en Schoorl, dichtbij vakantiepark Buiten Bergen, deden het ook erg goed in de verkiezen van dit jaar. Ze scoorden allemaal 4 sterren en kregen gemiddeld een rapportcijfer 9,1!

Schone kust, schone zee
Steeds meer ondernemers en gemeenten zorgen ervoor dat ‘hun’ strand kan meedoen aan de verkiezing. De verkiezing blijkt een prima manier om de Nederlandse kust mooi te houden. Een strand zonder zwerfafval zorgt ervoor dat we niet bijdragen aan de groei van de plasticsoep. Deze enorme berg plastic en ander afval verzamelt zich op vijf plekken in de oceanen. Dit zijn plekken waar grote ringvormige zeestromen voorkomen. Het leven in de zeeën heeft veel te lijden van dit plastic.

Hoe werkt de verkiezing?
Inspecteurs van het schoonste strand van Nederland beoordelen maar liefst 75 plekken langs de kust. Ze hebben een meetprotocol waarin nauwkeurig staat omschreven waar je als inspecteur op moet letten. Er is een speciale app gelanceerd die de inspecteurs tijdens hun controlewerk gebruiken. Hiermee kunnen ze foto’s delen die direct aan de weersituatie en locatie wordt vastgelegd.

Strand bij Buiten Bergen
Rond vakantiepark Buiten Bergen heeft u de keuze uit meerdere brandschone stranden. Op de fiets rijdt u, door de prachtige duinnatuur naar Paal 29, het strand van Schoorl. Auto’s kunnen hier niet komen zodat het er ook op warme zomerse dagen lekker rustig is. Ook de stranden van Bergen aan Zee of het strand bij Hargen aan Zee zijn prima per fiets bereikbaar.

Noord Hollandse stranden met blauwe vlag
De stranden van Bergen aan Zee, Schoorl aan Zee en Hargen aan Zee hebben, net als veel andere Noord Hollandse stranden dit jaar ook weer de Blauwe Vlag gekregen. Dit is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid.