Wie was Jan van Scorel?

Door Silke op zaterdag 24 september 2016.
Categorieën:CultuurKust

Leonardo da Vinci is misschien wel de bekendste Italiaan uit de Renaissancetijd. Hij was een echte alleskunner die als wetenschapper, uitvinder en kunstenaar op hoog niveau presteerde. Maar wist u dat wij in Nederland ook zo iemand hadden?

Op 1 augustus 1495 werd – als onwettige zoon van de dorpspastoor - in het Noord-Hollandse Schoorl Jan van Scorel geboren. Nadat hij de Latijnse School in Alkmaar had voltooid kreeg hij een schildersopleiding in Haarlem. Daarop maakte hij van 1518 tot 1523 een reis door onder andere Duitsland, Italië en bezocht ook Jeruzalem. Terug in Nederland opende hij een atelier en maakte furore als kunstschilder.

Groot talent uit Noord-Holland

Maar al snel bleek dat hij op meerdere vlakken talent had. Jan van Scorel werkt langere tijd als uitvinder en ingenieur. Zo verzorgde hij in 1549 bij de intocht van kroonprins Filip in Utrecht voor een enorme triomfbogen en andere praal. Hij schreef toneelstukken en sprak regelmatig bij wetenschappelijke bijeenkomsten.

Inpoldering van de Zijpe

In het midden van de 16e eeuw was Jan van Scorel betrokken bij de inpoldering van de Zijpe, een inham aan de kust die bij hoogwater onder water liep, op de plek waar nu het dorp Petten ligt. Het was een project van een voor die tijd ongekende omvang. Maar liefst 65 vierkante kilometer werden onder aanwijzingen van Jan van Scorel droog gelegd.

De schilderwerken van Jan van Scorel hangen in onder andere in het Amsterdamse Rijksmuseum, het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen en het Haarlemse Frans Hals Museum.

Bent u binnenkort op vakantie op park Buiten Bergen? Dan kunt u een standbeeld van Jan van Scorel bewonderen in het centrum van Schoorl, tussen de Hervormde Kerk en ‘t Oude Raadhuisje.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Vanaf Buiten Bergen naar het strand

Door Silke op vrijdag 15 december 2017.

Vakantiepark Buiten Bergen ligt aan de rand van natuurpark de Schoorlse Duinen, tussen de prachtige dorpen Bergen en Schoorl aan de Noord-Hollandse kust. Buiten Bergen is een ideale bestemming voor mensen die rust, ruimte, privacy, natuur en … het strand houden. De luxe, vrijstaande huizen op het park staan allemaal op een ruime kavel. Op het park zijn, naast een receptie (met fietsverhuur en broodjesservice) en een kleine speeltuin voor jonge kinderen geen faciliteiten te vinden.

Lees verder >

Michelinster in Schoorl

Door Silke op vrijdag 23 december 2016.

De gidsen van de Franse bandenfabrikant Michelin bestaan als meer dan honderd jaar. De gids is ooit bedacht om chauffeurs in Frankrijk te wijzen op de locatie van hotels en restaurants. De uitgever van de gidsen stuurde al snel ook zijn eigen ‘’inspecteurs’’ op pad om de kwaliteit van de aanbevolen horeca te testen.

Vanaf 1926 werden er door de inspecteurs van Michelin ook sterren uitgedeeld. In de jaren dertig van de vorige eeuw kwamen daar ook tweede en zelfs derde sterren bij. In die tijd gingen de inspecteurs ook in andere Europese landen de horeca testen.

Lees verder >

Waarom Bergen zo bijzonder is

Door Silke op dinsdag 21 juni 2016.

Ben je op zoek naar brede rustige stranden, prachtige duinen en de mooiste kustdorpen… dan wordt het tijd voor een vakantie in de omgeving van Bergen. Nog geen 10 kilometer ten noorden van Alkmaar ligt dit kunstenaarsdorp aan de rand van het Noord Hollands duinreservaat. Als je het dorp binnenrijdt merk je direct… dit is geen gewone vakantieplaats. Lommerrijke lanen, prachtige riet gedekte villa’s en een oergezellig centrum met kleine cafeetjes, prima restaurants en de beste ijssalon van West Nederland. Hier wil je nooit meer weg.

Lees verder >