Wie was Jan van Scorel?

Door Silke op zaterdag 24 september 2016.
Categorieën:CultuurKust

Leonardo da Vinci is misschien wel de bekendste Italiaan uit de Renaissancetijd. Hij was een echte alleskunner die als wetenschapper, uitvinder en kunstenaar op hoog niveau presteerde. Maar wist u dat wij in Nederland ook zo iemand hadden?

Op 1 augustus 1495 werd – als onwettige zoon van de dorpspastoor - in het Noord-Hollandse Schoorl Jan van Scorel geboren. Nadat hij de Latijnse School in Alkmaar had voltooid kreeg hij een schildersopleiding in Haarlem. Daarop maakte hij van 1518 tot 1523 een reis door onder andere Duitsland, Italië en bezocht ook Jeruzalem. Terug in Nederland opende hij een atelier en maakte furore als kunstschilder.

Groot talent uit Noord-Holland

Maar al snel bleek dat hij op meerdere vlakken talent had. Jan van Scorel werkt langere tijd als uitvinder en ingenieur. Zo verzorgde hij in 1549 bij de intocht van kroonprins Filip in Utrecht voor een enorme triomfbogen en andere praal. Hij schreef toneelstukken en sprak regelmatig bij wetenschappelijke bijeenkomsten.

Inpoldering van de Zijpe

In het midden van de 16e eeuw was Jan van Scorel betrokken bij de inpoldering van de Zijpe, een inham aan de kust die bij hoogwater onder water liep, op de plek waar nu het dorp Petten ligt. Het was een project van een voor die tijd ongekende omvang. Maar liefst 65 vierkante kilometer werden onder aanwijzingen van Jan van Scorel droog gelegd.

De schilderwerken van Jan van Scorel hangen in onder andere in het Amsterdamse Rijksmuseum, het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen en het Haarlemse Frans Hals Museum.

Bent u binnenkort op vakantie op park Buiten Bergen? Dan kunt u een standbeeld van Jan van Scorel bewonderen in het centrum van Schoorl, tussen de Hervormde Kerk en ‘t Oude Raadhuisje.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Luxe bungalowpark in de duinen

Door Silke op vrijdag 28 april 2017.

In Nederland zijn meer dan 1200 plekken waar meerdere vakantiehuizen op een terrein bij elkaar staan. Sommige van deze parken zijn complete dorpen met faciliteiten zoals winkels, horeca en soms zelfs meerdere zwembaden. Andere parken moeten het juist hebben van de rust en de ruimte. Hier staan een aantal huizen op hetzelfde terrein bij elkaar, maar zijn er verder geen faciliteiten.

Lees verder >

Kofferbakmarkt in Schoorl

Door Silke op dinsdag 12 april 2016.

In Nederland zijn we gek op rommelmarkten.  Vrijwel ieder weekend worden er in scholen, buurtgebouwen en sporthallen grote en kleine rommelmarkten georganiseerd. Soms worden deze georganiseerd om geld op te halen voor een goed doel en soms worden de kraampjes bemand door professionele verkopers die een centje willen bijverdienen.

Lees verder >

Musea en galerieën in Bergen

Door Silke op donderdag 14 januari 2016.
Categorieën:Cultuur

Aan het begin van de vorige eeuw vestigden zich een groot aantal kunstenaars in Bergen. De schilders uit Bergen vormden een eigen kunststroming: de Bergensche School. Kunst van de Bergensche School heeft een expressionistische stijl, kubistische invloeden en veel donkere tinten. Bergen is tot de dag van vandaag een echt kunstenaarsdorp waar schrijvers, schilders, beeldhouwers én liefhebbers van kunst zich thuis voelen.

Kunst kijken in Bergen

Lees verder >