Wie was Jan van Scorel?

Door Silke op zaterdag 24 september 2016.
Categorieën:CultuurKust

Leonardo da Vinci is misschien wel de bekendste Italiaan uit de Renaissancetijd. Hij was een echte alleskunner die als wetenschapper, uitvinder en kunstenaar op hoog niveau presteerde. Maar wist u dat wij in Nederland ook zo iemand hadden?

Op 1 augustus 1495 werd – als onwettige zoon van de dorpspastoor - in het Noord-Hollandse Schoorl Jan van Scorel geboren. Nadat hij de Latijnse School in Alkmaar had voltooid kreeg hij een schildersopleiding in Haarlem. Daarop maakte hij van 1518 tot 1523 een reis door onder andere Duitsland, Italië en bezocht ook Jeruzalem. Terug in Nederland opende hij een atelier en maakte furore als kunstschilder.

Groot talent uit Noord-Holland

Maar al snel bleek dat hij op meerdere vlakken talent had. Jan van Scorel werkt langere tijd als uitvinder en ingenieur. Zo verzorgde hij in 1549 bij de intocht van kroonprins Filip in Utrecht voor een enorme triomfbogen en andere praal. Hij schreef toneelstukken en sprak regelmatig bij wetenschappelijke bijeenkomsten.

Inpoldering van de Zijpe

In het midden van de 16e eeuw was Jan van Scorel betrokken bij de inpoldering van de Zijpe, een inham aan de kust die bij hoogwater onder water liep, op de plek waar nu het dorp Petten ligt. Het was een project van een voor die tijd ongekende omvang. Maar liefst 65 vierkante kilometer werden onder aanwijzingen van Jan van Scorel droog gelegd.

De schilderwerken van Jan van Scorel hangen in onder andere in het Amsterdamse Rijksmuseum, het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen en het Haarlemse Frans Hals Museum.

Bent u binnenkort op vakantie op park Buiten Bergen? Dan kunt u een standbeeld van Jan van Scorel bewonderen in het centrum van Schoorl, tussen de Hervormde Kerk en ‘t Oude Raadhuisje.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Breedste strand van Noord Holland

Door Silke op vrijdag 22 juli 2016.

Op de fiets rijdt u vanaf het park in korte tijd door de duinen naar het strand van Schoorl. Maar wilt u een dagje het breedste strand van Noord Holland verkennen? Neem dan de auto richting Schagen.

Lees verder >

Strand activiteiten en blowkarten

Door Robert op donderdag 31 maart 2016.

Een erg leuke en sportieve strand activiteit is en blijft het blow karten. Via ''de Jongens'' hebben wij dat laatst gedaan met enkele vrienden van onze dochters. Met een jeep wordt je wat verder op het strand gereden alwaar 4 blowkarts staan, opgetuigd en wel. Je ligt in een soort van zitzak, waarbij je met n stuur kan sturen en met de lijn je snelheid kan bepalen. Er moet wat wind staan (>3 a 4 bft)…..en dan langzaam aan kom je letterlijk en figuurlijk ''los'' op het strand.

Lees verder >

Met kerst in Bergen en Schoorl

Door Silke op maandag 9 november 2015.

Bergen en Schoorl zijn het hele jaar door gezellige, authentieke plaatsen aan de Noord-Hollandse kust. De mooie villa’s, de brede lanen en de ligging temidden van de prachtige natuur van het Noord-Hollands duinreservaat, maken beide dorpen tot een heerlijke vakantiebestemming. Als je in Bergen rondwandelt, begrijp je waarom kunstenaars en levensgenieters hier nooit meer weggingen. Het centrum van Schoorl heeft veel gezellige winkels en horeca, een uniek klimduin en grenst direct aan de duinen.
 
Feestdagen in Bergen en Schoorl
 

Lees verder >