Wie was Jan van Scorel?

Door Silke op zaterdag 24 september 2016.
Categorieën:CultuurKust

Leonardo da Vinci is misschien wel de bekendste Italiaan uit de Renaissancetijd. Hij was een echte alleskunner die als wetenschapper, uitvinder en kunstenaar op hoog niveau presteerde. Maar wist u dat wij in Nederland ook zo iemand hadden?

Op 1 augustus 1495 werd – als onwettige zoon van de dorpspastoor - in het Noord-Hollandse Schoorl Jan van Scorel geboren. Nadat hij de Latijnse School in Alkmaar had voltooid kreeg hij een schildersopleiding in Haarlem. Daarop maakte hij van 1518 tot 1523 een reis door onder andere Duitsland, Italië en bezocht ook Jeruzalem. Terug in Nederland opende hij een atelier en maakte furore als kunstschilder.

Groot talent uit Noord-Holland

Maar al snel bleek dat hij op meerdere vlakken talent had. Jan van Scorel werkt langere tijd als uitvinder en ingenieur. Zo verzorgde hij in 1549 bij de intocht van kroonprins Filip in Utrecht voor een enorme triomfbogen en andere praal. Hij schreef toneelstukken en sprak regelmatig bij wetenschappelijke bijeenkomsten.

Inpoldering van de Zijpe

In het midden van de 16e eeuw was Jan van Scorel betrokken bij de inpoldering van de Zijpe, een inham aan de kust die bij hoogwater onder water liep, op de plek waar nu het dorp Petten ligt. Het was een project van een voor die tijd ongekende omvang. Maar liefst 65 vierkante kilometer werden onder aanwijzingen van Jan van Scorel droog gelegd.

De schilderwerken van Jan van Scorel hangen in onder andere in het Amsterdamse Rijksmuseum, het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen en het Haarlemse Frans Hals Museum.

Bent u binnenkort op vakantie op park Buiten Bergen? Dan kunt u een standbeeld van Jan van Scorel bewonderen in het centrum van Schoorl, tussen de Hervormde Kerk en ‘t Oude Raadhuisje.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Met de nachtwaker van de Schoorlse Duinen op ontdekkingstocht in de nacht

Zeker doen in Schoorl

Door Silke op woensdag 31 augustus 2016.

Vakantiepark Buiten Bergen ligt tussen de dorpen Schoorl en Bergen aan de Noord Hollandse kust. Omringd door de natuur van de Schoorlse duinen met de zee op fietsafstand geniet je hier van een onbezorgde vakantie in een comfortabel vakantiehuis.

Je zult tijdens je verblijf op ons park de omgeving zeker gaan verkennen. Te voet, op de fiets of misschien met de auto. Wij geven je vijf tips van zaken die je tijdens je vakantie in en rond Schoorl zeker niet mag missen.

Lees verder >

Top 5 redenen voor een bezoek aan Schoorl

Door Silke op zondag 15 november 2015.

Vakantiepark Buiten Bergen ligt precies tussen de dorpen Bergen en Schoorl en hoort officieel tot de gemeente Schoorl. Schoorl ligt op een unieke plek aan de rand van Nationaal Park De Schoorlse Duinen en is al sinds het eind van de negentiende eeuw bekend als toeristendorp.

Wij geven je graag de 5 beste redenen voor een bezoek aan Schoorl.

Lees verder >