Wie was Jan van Scorel?

Leonardo da Vinci is misschien wel de bekendste Italiaan uit de Renaissancetijd. Hij was een echte alleskunner die als wetenschapper, uitvinder en kunstenaar op hoog niveau presteerde. Maar wist u dat wij in Nederland ook zo iemand hadden?

Op 1 augustus 1495 werd – als onwettige zoon van de dorpspastoor - in het Noord-Hollandse Schoorl Jan van Scorel geboren. Nadat hij de Latijnse School in Alkmaar had voltooid kreeg hij een schildersopleiding in Haarlem. Daarop maakte hij van 1518 tot 1523 een reis door onder andere Duitsland, Italië en bezocht ook Jeruzalem. Terug in Nederland opende hij een atelier en maakte furore als kunstschilder.

Groot talent uit Noord-Holland

Maar al snel bleek dat hij op meerdere vlakken talent had. Jan van Scorel werkt langere tijd als uitvinder en ingenieur. Zo verzorgde hij in 1549 bij de intocht van kroonprins Filip in Utrecht voor een enorme triomfbogen en andere praal. Hij schreef toneelstukken en sprak regelmatig bij wetenschappelijke bijeenkomsten.

Inpoldering van de Zijpe

In het midden van de 16e eeuw was Jan van Scorel betrokken bij de inpoldering van de Zijpe, een inham aan de kust die bij hoogwater onder water liep, op de plek waar nu het dorp Petten ligt. Het was een project van een voor die tijd ongekende omvang. Maar liefst 65 vierkante kilometer werden onder aanwijzingen van Jan van Scorel droog gelegd.

De schilderwerken van Jan van Scorel hangen in onder andere in het Amsterdamse Rijksmuseum, het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen en het Haarlemse Frans Hals Museum.

Bent u binnenkort op vakantie op park Buiten Bergen? Dan kunt u een standbeeld van Jan van Scorel bewonderen in het centrum van Schoorl, tussen de Hervormde Kerk en ‘t Oude Raadhuisje.