Kunst aan de kust

Bent u een liefhebber van strand en kunst? Dan zult u genieten van uw verblijf op Vakantiepark Buiten Bergen.  Bergen en Bergen aan Zee zijn van oudsher een echt kunstenaarsdorpen. Het bijzondere licht over zee, de authentieke boerderijen en het prachtige duin- en boslandschap waren al in de 19e eeuw een inspiratiebron voor schrijvers en beeldend kunstenaars. Er vestigde zich vanaf die tijd – zowel tijdelijk als permanent – bekende kunstenaars in de Bergense regio.

Schrijvers en dichters

Als u vanuit Bergen de Zeeweg naar Bergen aan Zee oprijdt, ziet u aan uw linkerhand een standbeeld van Herman Gorter staan. Hij schreef zijn beroemde gedicht ‘Mei’ in een huisje aan de Verbrande Panweg in Bergen. De dichter Adriaan Roland Holst, die in 1976 in Bergen overleed, liet zich inspireren door het strand bij Bergen. Moderne schrijvers als Adriaan van Dis, Saskia Noort en Joost Zwagerman zijn nauw verbonden aan Bergen.

Schilderkunst uit Bergen

Rond 1915 ontstond in Bergen de Bergense School. Deze stroming in de Nederlandse schilderkunst wordt gekenmerkt door een expressionistische stijl met kubistische invloeden. Tot circa 1925 vormde zich in Bergen een ware kunstenaarskolonie die werkten in de traditie van de Bergense School.

Wie de Bergense kunst wil bewonderen kan terecht bij Museum Kranenburgh in Bergen. Hier vindt u het werk van o.a. Lucebert, Colnot en Filarski. In de zomermaanden wordt er ook een wekelijkse kunstmarkt rondom de Ruïnekerk gehouden.

De kunst 10daagse van Bergen is een jaarlijks evenement dat landelijk gezien zijn weerga niet kent. Tien dagen lang zijn – in oktober – honderden kunstwerken op tientallen bijzondere locaties in en rond Bergen te zien.

Bijzondere bioscoop

Het mooist gelegen filmhuis van ons land vindt u in de bossen, net buiten het dorp Bergen. Na de film wandelt of fietst u zo de bossen en duinen in!

De foto van het standbeeld van Herman Gorter is gemaakt door Theobald Tiger (dankzij Wikimedia).